26. децембар 2007.

Torte sa rumom

Rum torta

Potrebno:

- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika brašna
- puter za podmazivanje
- 1 kašika džema od kajsija
- 1 dl ruma
- malo crvene i zelene
- prehranbene boje boje
- 200 g žećera
- 2 dl vode
- 250 g šećera u prahu
- 2 kašike sirupa od višnje

Priprema:

Umutite osam jaja i osam kašika šećera tako da dobijete čvrstu penastu masu tada dodajte kašiku po kašiku, lagano miksirajući na najmanjoj brzini, 8 kašika brašna. Masu uspite u podmazan kalup ili šerpu i pecite na 225 stepeni u rerni koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Patišpanj se peče dvadesetak minuta. kada je gotov izvadite ga iz rerne, opkrijite ivicu nižem i ostavite da se ohladi. Tada napravite manji patišpanj, sa 4 jaja, 4 kašike šećera i 4 kašike brašna. Kada masu dobro umutite nakapajte nekojiko kapi crvene i nekoliko kapi zelene farbe za hranu. Nemojte miksirati samo brzo promešajte tako da vam kora bude šarena. Sipajte u podmazan pleh i ispecite.
Kada se kore ohlade, šarenu koru isecite na kockice, i stavite u jednu činiju.
Dodajte džem, rum, i prelijte ušpinovanim šećerom. Sve dobro izmešajte. Žutu koru presecite na pola i donji deo stavite na tanjir, yatim stavite masu koju ste dobili od šarene kore, ravnomerno je nanesite i preklopite drugim delom žute kore.
Napravite fondan od šećera u prahu i 2 kašike sirupa od višanja, i njime prelijte koru. Ostavite na hladno promajno mesto da se fondan osuši. Tada tortu možete staviti u frižider.







  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP