30. децембар 2007.

Ambasador torta

Potrebno:

- 8 jaja
- 12 kašika šećera
- malo soli
- 4 kašike kakaa
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo

Fil:

- 1/2 l mleka
- 5 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 200 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 250 g želebombona iseckanih

Čokoladna glazura:

- 250 g čokolade za kuvanje
- 150 ml slatke pavlake

Priprema:

Četvrtasti pleh obložiti papirom za pečenje koji je podmazan puterom i brašnom. Mikserom dobro umutiti jaja, so i šećer dok se ne dobije vazdušasta masa. Dodati kakao i dobro masu izmešati. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i opet lagano izmešati. Masu sipati u pripremljen, podmazan pleh. Staviti u zagrejanu rernu. Peći 30-40 min. ili dok se testo ne odvoji od stranica pleha. To je najbolji znak da je kolač pečen.
Pečen kolač ostaviti u plehu 10 min., a onda pažljivo kolač premestiti na rešetku za hlađenje i pustiti da se dobro ohladi. Hladno preseći vodoravno da se dobiju dve kore.
Priprema fila: od 1/2 l. mleka oduzeti mleka da može da se umuti 6 kašika brašna. Vodite računa da nema grudvica. Masa mora biti glatka.
Preostalo mleko staviti sa šećerom da provri. Kada provri, lagano i uz stalno mešanje dodavati glatku masu od brašna.
Kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.Skuvan fil ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu dok masa ne pobeli i dodati u hladan fil. Dodati žele i lagano izmešati. Filovati tortu i preliti je čokoladnom glazurom.
Priprema glazure: čokoladu otopiti na pari i dodati vrelu slatku pavlaku. Dobro izmešati da se masa ujednači. Premazati celu tortu glazurom. Tortu ukrasiti sa lešnicima glaziranim u rastopljenom šećeru, a okolo staviti niti od rastopljenog šećera.

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP