24. децембар 2007.

Novogodišnja trpeza

Novogodišnja bajadera

Potrebno:

- 450 g šećera
- 200 g smokava
- 50 g oraha
- 1 šipka vanile
- 250 g badema
- 200 g urmi
- 2 štangle čokolade

Priprema:

Uzeti 150 g šećera, dodati malo vode i skuvati kao sirup. Obariti i oljuštiti badem, malo ga prosušiti a zatim samleti. U sirup dodati mleveni badem, sitno istucanu vanilu i sve dobro promešati.

Posuti dasku šećerom, izručiti dobijenu masu i razvući je na debljinu od 1 cm. Još 150 g šećera skuvati sa malo vode, pa u dobijeni sirup dodati samlevene smokve, orahe i urme. Sve dobro izmešati, pa preko kore od badema premazati smesu od smokava. Ostaviti da se sve dobro ohladi, prevrnuti na tacnu tako da tamnija strana bude donja, a svetlija gornja.

Za preliv skuvati 150 g šećera sa malo vode, pa dodati 2 štangle čokolade. Kada se čokolada i šećer rastope, skinuti sa šporeta uz stalno mešanje, dok sirup ne počne da se steže. Glazirati preko kolača i ostaviti da se ohladi.




  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP