Novogodišnja trpeza
Novogodišnja bajadera
Potrebno:
- 450 g šećera
- 200 g smokava
- 50 g oraha
- 1 šipka vanile
- 250 g badema
- 200 g urmi
- 2 štangle čokolade
Priprema:
Uzeti 150 g šećera, dodati malo vode i skuvati kao sirup. Obariti i oljuštiti badem, malo ga prosušiti a zatim samleti. U sirup dodati mleveni badem, sitno istucanu vanilu i sve dobro promešati.
Posuti dasku šećerom, izručiti dobijenu masu i razvući je na debljinu od 1 cm. Još 150 g šećera skuvati sa malo vode, pa u dobijeni sirup dodati samlevene smokve, orahe i urme. Sve dobro izmešati, pa preko kore od badema premazati smesu od smokava. Ostaviti da se sve dobro ohladi, prevrnuti na tacnu tako da tamnija strana bude donja, a svetlija gornja.
Za preliv skuvati 150 g šećera sa malo vode, pa dodati 2 štangle čokolade. Kada se čokolada i šećer rastope, skinuti sa šporeta uz stalno mešanje, dok sirup ne počne da se steže. Glazirati preko kolača i ostaviti da se ohladi.
0 comments:
Постави коментар