Božićna torta
Za koru je potrebno (potrebne su 3 kore):
- 4 belanca
- 150 g šećera
- 150 g mlevenih lešnika
- 1 kašika brašna
- malo soli
Fil I:
- 12 žumanaca
- 350 g šećera
- 50 ml mleka
- 350 g butera
- 2 vanilin šećera
Fil II:
- ½ l slatke pavlake
- 2 učvršćivača za pavlaku
- 150 g mlevenih lešnika
- 1 kašika šećera
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Glazura:
- 300 g čokolade
- 150 g bufera
Ostali materijal:
- 2 slatke pavlake
- 50 g čokolade
- celi lešnici
Priprema:
Belanca dobro umutiti, dodati so, dodati šećer i nastaviti još 15 min. s mućenjem Dodati brašno, mlevene lešnike, pažljivo masu izjednačiti, sipati u pleh postavljen papirom za pečenje i staviti da se peče. Peći na 200°C stepeni 10 min., smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti s pečenjem još 10-15 min., u zavisnosti od šporeta. Pečenu koru prebaciti na tacnu, skinuti papir na kome se pekla i ostaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još dva puta na isti način.
Ohlađene kore spajati pripremljenim filom, preliti glazurom, ukrasiti po želji i do služenja ostaviti u frižider da stoji.
Fil I - Žumanca umutiti sa šećerom, dodati mleko i staviti na pari da se kuva (uz mešanje oko 1,30 h). Masu ostaviti da se ohladi, pa pomešati sa umućenim buterom i vanil šećerom.
Fil II – Pavlaku umutiti sa učvrscivacen. Dodati šećer u prahu, lešnike pomešane sa kristal i vanilin šećerom pa masu izjednačiti.
Glazura – Čokoladu i buter na slaboj temperaturi otopiti, promešati i vruće preliti preko torte.
Slaganje torte: kora + jedan fil + kora + drugi fil + kora + glazura + dekoracija.
Lešnike staviti u pleh i na 100°C stepeni 10 min. zagrejati, ostaviti da se ohlade, a zatim koristiti.
0 comments:
Постави коментар