30. децембар 2007.

Grčka torta

Potrebno:

Za koru (2 x) :

- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 7 kašika mlevene plazme
- 7 kašika mlevenih oraha

Fil I:

- 14 žumanaca
- 14 kašika šećera u prahu
- 200 g mlevenih oraha
- 2-3 kašike mleka
- 200 g mlevene plazme
- 200 g otopljene čokolade

Fil II:

- 250 ml mleka
- 4 kašike brašna
- 4 kašike šećera
- 250 g putera
- 300 g šećera u prahu

Priprema:

Belanca dobro umutiti, dodati šećer, nastaviti s mućenjem još 5 min., dodati keks i orahe, promešati i sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 200°C oko 20 min. u zavisnosti od šporeta. Izvaditi iz rerne, skinuti papir i ostaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još jedanput na isti način.

Fil I : Umutiti 14 žumanca sa 14 kašika šećera u prahu (na pari). Mutiti oko 20 min. pomeriti s ringle pa dodati 200 g mlevenih, malo prosušenih i sa 2-3 kašike vrućeg mleka poparenih oraha, 200 g mlevene plazme i 200 g otopljene čokolade. Masu dobro izjednačiti (ručno)

Fil II : Od 250 ml mleka oduzeti 2-3 kašike i razmutiti s 4 kašike brašna. Ostalo mleko staviti da sa 4 kašike šećera provri. Kada provri dodati razmućeno brašno i još par minuta kuvati. Pri kuvanju neprestano mešati. Pomeriti s ringle i ostaviti da se ohladi.

Kada se fil I i II ohlade, pomešati ih i dodati 250 g umućenog putera s 300 g šećera u prahu. Masu lepo izjednačiti i filovati tortu.

Torta se filuje: kora + 2/3 fila + kora. Premaže se ostalim filom i umućenim šlagom.

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP