19. фебруар 2009.

Štrudla od jabuka

Potrebno:

- 250 g brašna
- 1 jaje
- malo soli
- 70 g rastopljenog maslaca
- 1 kg jabuka
- 50 g šećera sa cimetom
- 50 g suvog grožđa
- 50 g mlevenih lešnika
- 30 g prezli
- 2 kašike šećera u prahu

Priprema:

Brašno prosejati na sto i u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje sipati jaje, prstohvat soli, 20 g rastopljenog maslaca i 4 kašike mlake vode. Od svih sastojaka zamesiti glatko testo, a zatim ga pokriti krpom i ostaviti da miruje 30 minuta.

Rernu zagrejati na 220 stepeni. Jabuke oguliti, očistiti od semenki, pa iseći na tanke kriške. Jabuke pomešati sa šećerom sjedinjenim sa cimetom, suvim grožđem i mlevenim lešnicima. Testo pažljivo razvući na kuhinjskoj krpi posutoj brašnom, pa ga premazati sa oko 25 g razmekšalog maslaca i na kraju posuti prezlom. Rasporediti masu sa jabukama, pa kraću stranu testa malo pritisnuti i pomoću krpe urolati testo po dužoj strani. Štrudlu staviti na podmazan pleh i premazati je preostalim rastopljenim maslacem. Peći u rerni oko 30 minuta, da lepo porumeni.

Štrudlu izvaditi iz rerne, posuti šećerom u prahu i iseći na kriške. Služiti dok je još topla. Odlično ide uz sos od vanile.

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP