3. јануар 2008.

Baklava

Potrebno:

- pola kilograma tankih kora,
- pola kilograma šećera,
- sok od pola limuna,
- 400-500 g mlevenih oraha,
- 200 g suvog grožda,
- pola litre ulja ,
- kesica crnog caja

Priprema:


Preliv: jedna kašika šecera se proprži na vatri da zagori. Na to naliti ½ l vode i ½ kg šecera, (može i sok od pola limuna), pa skuvati sirup. Dovoljno je da provri. U sirup spustiti kesicu crnog caja da odstoji 5 minuta, pa je izvaditi. Sirup ohladiti.

Sada nauljiti dno i strane tepsije, pa staviti dve kore, premazati gornju koru uljem (najbolje je ulje nanositi cetkom), pa filovati orasima i suvim groždem. Ako je grožde tvrdo, potopiti ga prethodno u vodu. Postupak ponoviti do poslednje kore, a poslednje dve kore dobro nauljiti i poprskati vodom – da se ne skupe.

Pitu iseci na komade željene velicine, ali ne do dna tepsije. Sipati ulje u sve proseke i peci na 150 stepeni S. Kad porumeni (posle 30 – 40 minuta), izvaditi iz rerne i odmah preliti hladnim prelivom i pokriti folijom dok se ne ohladi.

Ako se želi malo suvlja baklava, ne treba odmah utrošiti sav preliv. Kasnije se može dodati ako se želi malo softanija baklava.

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP