9. новембар 2008.

Pihtije

Potrebno:

- 1-1,5 kg svinskih nogu, ušiju i gubice
- 1 list lovora
- 5 zrna belog bibera
- 1 koren peršuna
- 1 paškanat
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 2 koluta limuna
- 2 čena belog luka
- so

Priprema:

Nogice i uši treba da su dobro očišćene. Stavite ih u lonac sa dosta vode i kuvajte dok ne proključa. Kada proključa počeće da izbija pena po površini. Skupljajte prnu i bacajte, a kada prestane da se pojavljuje pena dodajte ostale nabrojane sastojke, smanjite vatru i kuvajte naredna 3 sata, dok se meso potpuno ne odvoji od kostiju. Tada sklonite sa vatre, pa kad se tek malo prohladi, skinite masnoću sa površine a onde sve procedite. Meso odvojte od kostiju i iscepajte na manje komade. Zelen isecite na kolutove, sve poređajte po plićem plehu (možete pihtije razlivati i u tanjire ili pliće tepsije). Ako volite, iseckajte sitno nekoliko čenova belog luka i umešajte u cistu supu, pa supu nalijte u pleh. Ostavite na hladnom da se "spitija" tj stegne. Pred služenje pihtije isecite u jednake kocke. Uz pihtije služite nastrugani ren u vinskom sirćetu.
Napomena: Za pihtije se mogu koristiti i teleće nogice, goveđe noge. Mogu dugo da stoje. Idealno su predjelo.

1 comments:

Laza, Lucky, Boki 20. октобар 2009. 04:51  

Mogu i curece i pilece noge i kosti, krilca...

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP