1. октобар 2008.

Pogača ružica

Potrebno:

- 1 kg brašna,

- 2 jaja ,

- 4 kašike ulja ,

- 1/2 l mleka ,

- 250 g margarina,

- malo soli, šećera,

- 1 kvasac

Priprema:

U mlako mleko staviti kašičicu brašna, kašičicu šećera i kvasac, pa pustiti da kvasac nadodje. 
Od brašna, jaja, ulja, malo soli, nadošlog kvasca,umesiti testo pa ostaviti da se udvostruči. 
Kad je testo nadošlo istresti ga na radnu površinu koju dobro posuti brašnom, pa razvuci testo na debljinu oko 1 cm. Sada na testo narendati 1/2 margarina pa testo presaviti sa sve četiri strane vodeći računa da se ne vidi margarin.Ponovo razvući oklagijom pa ponovo narendati sa ostatkom margarina.Tako testo urolati kao rolat i seći ružice debljine 4-5 cm. Slagati u podmazan i brašnom posut okrugli kalup sa razmacima izmedju ružica pošto će narasti.Može se i svaka sa strane namazati sa malo ulja da bi se nakon pečenja lakše odvajale.
Tako složenu pogaču ostaviti ponovo da nadodje.Peći da dobije zlatno žutu boju.
Pred kraj namazati sa umućenim žumancetom i po želji posuti sa susamom i vratiti da se blago žumance zapeče.Od ove količine napraviti dve manje pogače.

  © Blogger template ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP